Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Sadnice Lipe

Cena: 800 din.

  • Sadnice Širokolisne Lipe, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 69AG01 Kategorija:

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

SortaKrupnolisna
Klasa sadniceprva
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceod 1m do 1.5m
Vreme sadnjeod novembra do marta

Krupnolisna Medonosna Lipa

Lipa, Tilia, je listopadno drvo iz porodice Tiliaceae. U prirodi se može naći kao pojedinačno stablo, a sadi se i kao grupa stabala u svrhu ukrašavanja parkova.

Uglavnom cveta u junu i julu, a cvetovi su raspoređeni u cvasti koja se zove gronja. Sitnolisna ima od pet do 16 cvetova u cvasti, a krupnolisna dva do sedam. Cvetovi su prijatnog mirisa, beložućkaste boje s velikom peteljkom koja je srasla s priperkom koji je čvrst, kožast i bledo zelen. Usled sušenja i dužeg stajanja cvet gubi prijatan miris. Ukusa je sladunjavog, sluzavog i pomalo oporog.

Lipa se bere po lepom vremenu, suši na promajnom mestu ili sušnicama na blagoj temperaturi (oko 40°C). Sušenje treba obaviti brzo kako bi se sačuvala njena boja, a potom odmah pakovati kako ne bi ovlažila. Čuva se godinu dana. Cvet lipe sadrži heterozide, zatim ima sluzi, pektina, etarskog ulja, šećera.

Čaj od Lipe

Delovanje čaja od lipe se zasniva na podražavanju vegetativne nervature koja nadražuje žlezde za znojenje. Najviše se koristi kao sredstvo za znojenje, blago sredstvo za smirivanje grčeva te teranje mokraće kao i za lakše iskašljavanje jer rastvara sluz.

Pomaže kod lečenja raznih prehlada i suvog kašlja. Zatim kod raznih upala usne šupljine, upale grla, kod angine, kao čaj za grgljanje i ispiranje usta jer ima antimikrobno delovanje. Za spoljnu upotrebu se koristi za obloge i ispiranje kod raznih vrsta rana, čireva, prištića, ranica i hemoroidalnih čvorova.

Upotrebljava se jedna supena kašika osušene lipe za jednu šolju čaja. Za spoljnu upotrebu i grgljanje uzimaju se dve kašike.