Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Fotinia “Red Robin” u Saksiji

Cena: 800 din.

  • Fotinia Red Robin u saksijama, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 96683E1 Kategorija:

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

Slika proizvoda uživo:

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Ambalažaplastična saksija
Klasa sadniceprva
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceoko 50cm
Vreme sadnjeu toku cele godine

Fotinia Red Robin: Sve što trebate znati o ovoj šarmantnoj biljci

Fotinia Red Robin (Photinia x fraseri Red Robin) je popularna zimzelena biljka koja je omiljena među vrtlarima zbog svoje atraktivne crvene boje lišća i izuzetne otpornosti na različite uslove uzgoja. U ovom proširenom članku ćemo detaljno istražiti sve aspekte ove biljke, uključujući njeno poreklo, karakteristike, sadnju, uzgoj, održavanje, rezanje, đubrenje, zalivanje i mnoge druge korisne informacije.

Poreklo i karakteristike: Fotinia Red Robin je hibridna biljka koja potiče iz porodice ruža (Rosaceae). Njeni crveni, sjajni listovi pružaju spektakularan kontrast u vrtovima i pejzažnim dizajnima. Ova biljka je nastala ukrštanjem Photinie glabra i Photinie serrulata. Fotinia Red Robin može narasti do visine od 3-4 metra, a njen brzi rast čini je idealnim izborom za formiranje žive ograde ili stvaranje vizuelnih tačaka u vrtovima.

Sadnja: Prilikom sadnje Fotinije Red Robin potrebno je odabrati odgovarajuću lokaciju koja pruža dovoljno sunčeve svetlosti ili polusenku. Ova biljka preferira dobro drenirano zemljište bogato humusom. Pre sadnje, preporučuje se priprema zemljišta. To možete učiniti uklanjanjem korova, poboljšanjem strukture zemljišta i dodavanjem komposta ili organskog đubriva kako bi se obezbedili hranljivi sastojci za rast i razvoj biljke.

Kada je reč o razmaku sadnje, preporučuje se da ostavite razmak od 1,5 do 2 metra između biljaka. Ovo će omogućiti biljkama da se razvijaju bez prekomerne konkurencije za hranljive materije i vodu.

Uzgoj i održavanje: Fotinia Red Robin je prilično otporna biljka koja zahteva minimalno održavanje. Redovno zalivanje je ključno tokom prvih godina nakon sadnje, kako bi se biljka dobro uspostavila. Preporučuje se zalivanje biljke jednom nedeljno tokom suvih perioda ili češće ako je vreme vrlo sušno. Takođe, preporučuje se dodavanje sloja malča oko biljke kako bi se zadržala vlažnost zemljišta i sprečio rast korova.

Dodatno, za optimalan rast i razvoj biljke, preporučuje se redovno đubrenje. Fotinia Red Robin dobro reaguje na primenu uravnoteženog đubriva u proleće, kada je biljka aktivna i započinje svoj rast. Đubrivo treba nanositi prema uputstvima na pakovanju i preporučuje se izbegavanje prekomerne upotrebe đubriva, jer to može dovesti do oštećenja biljke.

Rezanje: Fotinia Red Robin dobro podnosi rezidbu i može se oblikovati u željeni oblik. Najbolje vreme za rezanje je u proleće ili rano leto, pre aktivnog rasta. Pravilna rezidba pomaže u održavanju guste i kompaktne krošnje, kao i podsticanju novog rasta. Prilikom rezidbe, možete ukloniti suve ili oštećene grane, oblikovati krošnju ili smanjiti visinu biljke prema željenim dimenzijama. Važno je koristiti oštre i dezinfikovane alate za rezanje kako biste izbegli prenos bolesti.

Bolesti i štetočine: Fotinia Red Robin je generalno otporna biljka, ali kao i svaka druga biljka, može biti podložna određenim bolestima ili napadima štetočina. Neke od bolesti koje mogu uticati na Fotiniju Red Robin su krastavost lista i rđa. Da biste sprečili ove bolesti, preporučuje se održavanje dobre cirkulacije vazduha oko biljke, izbegavanje prekomernog zalivanja i redovno uklanjanje oštećenih delova biljke.

Što se tiče štetočina, Fotinia Red Robin može biti napadnuta od strane lisnih vaši, paukova grinja ili tripsa. U slučaju infestacije, možete primeniti odgovarajući insekticid ili insekticidni sapun kako biste kontrolisali štetočine.

Razmnožavanje: Fotinia Red Robin se može razmnožavati iz semena, reznicama ili kalemljenjem. Razmnožavanje iz semena je moguće, ali može biti spor i nepouzdan način. Najčešći način razmnožavanja je putem reznicama. To možete učiniti uzimanjem poluzrelih reznica u proleće ili zimu, kada je biljka u mirovanju. Reznice treba postaviti u supstrat za klijanje, održavati vlažnost i čekati da se ukorene. Takođe, moguće je razmnožavati Fotiniju Red Robin putem kalemljenja na odgovarajuće podloge.

Upotreba u dizajnu pejzaža: Fotinia Red Robin je izuzetno popularna biljka za upotrebu u dizajnu pejzaža zbog svoje atraktivne crvene boje lišća i gustog rasta. Može se koristiti za formiranje žive ograde, stvaranje vizuelnih tačaka, ili kao soliterna biljka u vrtu. Ova biljka može pružiti kontrast drugim biljkama u vrtu i dodati dozu boje tokom cele godine.

U zaključku, Fotinia Red Robin je izuzetno dekorativna biljka sa svojim crvenim sjajnim lišćem i brzim rastom. Ova biljka je prilično otporna i zahteva minimalno održavanje, što je čini popularnim izborom među vrtlarima. Pravilna sadnja, zalivanje, đubrenje i rezidba doprineće zdravom rastu biljke. Sa svojim spektakularnim izgledom i mogućnostima oblikovanja, Fotinia Red Robin je siguran izbor za unapređenje vašeg vrta ili pejzažnog dizajna.