Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Lovor Višnja Sadnice

(3 recenzije korisnika)

Cena: 500 din.

  • Lovor višnja sadnice u saksijama, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.
Šifra proizvoda: 966834 Kategorija:

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Ambalažaplastična saksija
Podvrstaširokolisna
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceoko 50cm
Vreme sadnjeu toku cele godine

Sadnice Lovor Višnje - Prunus laurocerasus

Lovor višnja je zimzeleni grm koji u proleće proizvodi nežne bele cvetove slatkog mirisa. Brzo raste i mami ptice svojim crvenim plodovima nalik višnji. Svakako, ova biljka može da bude koristan i atraktivan dodatak dvorištu, ali pre nego što je kupite u rasadniku, treba uzeti u ozbir i njene druge, ne tako prijatne karakteristike.

Lovor višnja ima sjajne, tamno zelene kožaste listove koji jako podsećaju na lovorov list, dok bobice podsećaju na višnje, pa otuda i naziv lovor višnja. Važna stvar koju treba znati, to je da je cela biljka otrovna. Listovi sadrže otrovne glikozide kojima se bore protiv neprijatelja, dok u plodovima ima amigalina koji se pretvara u cijanovodoničnu kiselinu. Hemijski sastav u listovima je toksičan, ali i razlog što listovi imaju prijatan miris badema kada se zgnječe. Prema web stranici The Poison Garden, naučnici su jednom prilikom koristili zgnječeno lišće lovor višnje da bi ubili određene insekte bez nanošenja vidljivih oštećenja.

Osim njene toksičnosti, druga potencijalno nepoželjna osobina lovor višnje je sklonost invazivnom rastu. Ukoliko ste spremni da ovaj grm držite pod kontrolom i sprečite kućne ljubimce ili decu da nešto od njega konzumiraju slobodno možete da ga dodate u svoj vrt ili dvorište, gde će pokazati svoj talenat za snažno širenje i dati prepoznatljiv vizuelni pečat svojim izgledom.

Lovor Višnja i Njene Osobine

Postoji otprilike 40 različitih vrsta ove biljke, što pruža obilje izbora za različite namene. Najčešće se koristi kao živa ograda, zaštita od jakih vetrova ili buke (što je idealno za dvorišta koja su blizu puteva), a može se koristiti i kao pojedinačna ukrasna biljka. Zatim, lovor višnja je otporna na zagađenja, a privlači leptire, pčele i ptice. Može da se razmnožava deljenjem korena ili semenkama.

Veoma je tolerantna i prilagodljiva biljka. Uspeva i na osunčanim mestima i u hladovini, a  dobro podnosi niske temperature. Takođe, nije izbirljiva ni po pitanju tla. Ipak, treba znati da će na suncu biti gušća.

Najčešće se koristi kao živa ograda, jer može da dostigne visinu do 5 metara u punoj zrelosti, pa je korisna kao pregradni element ili za uzgoj uz granicu sa drugom parcelom. Vrlo je laka za održavanje.  Potrebno je redovno zalivanje i orezivanje jednom do dva puta godišnje.

Kremasto beli grozdovi koji se pojavljuju u proleće imaju nežan, sladak miris, a pčele ih obožavaju. Bobice koje se pojavljuju u jesen, menjaju boju iz crvene u crnu kako sezona prolazi, što takođe pruža lep vizuelni doživljaj i privlači ptičice.

Orezivanje Lovor Višnje

Orezivanje se može obaviti oštrim makazama za orezivanje. Ako je reč o mladim biljkama, pored visine orezuju se i bočno kako bi se podstaklo dodatno granjanje i gustina. Prvo orezivanje se radi u martu, a drugo u maju, nakon cvetanja. Nakon što živa ograda dostigne željenu visinu redovno se orezuju ivice 2 puta godišnje i to nakon cvetanja u maju i još jednom u septembru. Na svakih pet godina se proređuje središte grma da bi se napravio prostor za nove mladice.