Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Japanska Mušmula (Nešpula)

Cena: 3.000 din.

  • Japanska mušmula u saksiji, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Nema na zalihama

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

Slika proizvoda uživo:

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Ambalažasaksija 22cm
Klasa sadniceprva
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceoko 1,5m

Ovako izgledaju sadnice pri isporuci:

Japanska Mušumla ili Nešpula

Japanska mušmula ili nešpula (lat. Eriobotrya japonica) je zimzelena vrsta voća poreklom iz Kine i Japana. Japanska mušmula je u Istri, Dalmaciji, Crnoj Gori i drugim primorskim krajevima bivše Jugoslavije poznata kao mešpula, nešpula, nespola, nespora ili nespula. Dugo se verovalo da je ova biljka, na latinskom Eriobotrya japonica srodnik mušmule, pa je pogrešno proglašena njenom japanskom dalekom rođakom. Ipak, valja odmah naglasiti da ove dve vrste nemaju puno sličnosti, niti bliskosti, te pripadaju potpuno različitim rodovima.

Japanska mušmula dostiže visinu stabla 5–10 m, ali je češće visine do 4 m. Listovi su naizmenični, jednostavni. Dugi su 10–25 cm i tamnozelene su boje. Cvetanje započinje u oktobru, a završava u decembru, u razdoblju kada je većina voćaka u fazi mirovanja i bez lišća. Cvetovi se formiraju u piramidalnim grozdastim cvastima (metlicama) na vrhu jednogodišnjih izdanaka.

Bele su boje, prečnika 2 cm. Plodovi su zreli u kasnu zimu ili rano proleće. Veliki su 3–5 cm. Plodovi su žute do crvenkaste boje, ovalnog, zaobljenog ili kruškolikog oblika.

Sirup od nešpole se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje grla i kao sastojak u kapima protiv kašlja. Lišće se sa drugim sastojcima koristi kao melem i kao sredstvo za izbacivanje sluzi i umirivanje sistema organa za varenje i disanje.

U Japanu lišće japanske mušmule se suši i koristi za pravljenje blagog napitka biwa chaby koji se vari putem tradicionalnog japanskog senjiru metoda. Ovaj napitak služi za lečenje bolesti kože poput psorijaze kao i za hronične respiratorne bolesti poput bronhitisa.

Prema studijama, lišće ove biljke ima nekoliko korisnih svojstava, uključujući analgetička, antibakterijska, antiemetička, antitusivna, antivirusna, diuretička i iskašljavajuća svojstva. U narodnoj medicini listovi se koriste ili sveži ili sušeni.

Cvetovi i plodovi japanske mušmule mogu se koristiti kao ekspektoransi (lekovi koji služe za ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva). Plod japanske mušmule je pomalo opor i može se koristiti kao prirodni sedativ.

Ukoliko se pojede u većim količinama japanska mušmula ima blago ali primetno umirujuće dejstvo koje traje do 24 sata.