Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Sadnice Šljive Crvena Ranka

Cena: 300 din.

  • Sadnice šljive crvena ranka, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 1467981 Kategorije: , , ,

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

Slika proizvoda uživo:

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Vreme zrenjakraj jula
Klasa sadniceprva
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceod 1m do 1.5m
Vreme sadnjeod novembra do marta

Šljiva Crvena Ranka

Šljiva crvena ranka spada u najstarije domaće rakijske sorte, ali i među najbolje i najrodnije sorte rakijskih šljiva.

Šljiva crvena ranka je autentična i autohtona srpska sorta. Kao i još mnogo njih, i ona je nekada rađala na gotovo svakom imanju u Srbiji. Bila je sastavni deo skoro svakog srpskog domaćinstva, okućnice i pejzaža. Proteklih vekova srpska šljiva je imala veliki privredni značaj. Ali, brojne stare srpske sorte šljive su poslednjih decenija potpuno nestale ili se danas bore za opstanak. Ima i onih kojima se više ni ime ne zna, nestale su potpuno nezabeležene. Takva je mogla da bude i sudbina šljive ranke. Srećom, nije.

Šljiva crvena ranka poslednjih godina ponovo privlači pažnju proizvođača, koji smatraju da današnje, “nove” sorte jesu dobre, ali nisu isto što i naše staro blago, poput dobre, rodne ranke. I ona je, kao i te sorte koje više niko ne pamti, rasla čistije i bliže prirodi, bez savremenih zaštita i pomagača. Šljiva ranka je i danas dokaz da je na našem prostoru bilo proizvodnje hrane bez hemikalija, ali ukazuju i na to da je takva proizvodnja moguća i danas.

Šljiva crvena ranka je samobesplodna, a njen cvet nema razvijene prašnike.  U zavisnosti od lokaliteta, sazreva krajem jula ili u prvoj polovini avgusta. Grane ove sorte šljiva su veoma krte i lako se lome pod teretom roda ili pri nekom malo jačem vetru. Kako nije samooprašiva i ima sterilan polen, šljivi ranki su potrebni oprašivači, pa se ne može gajiti u jednosortnim zasadima. Bez oprašivača (10 % od ukupnog broja stabala) zasadi crvene ranke ostaju nerodni. I zasadi sorti čačanska rodna i stenlej koji se nalaze u blizini mogu poslužiti kao oprašivači jer se period cvetanja podudara sa crvenom rankom.

Sadnice šljive ranke iz naše ponude su kalemljene na dženarici.


Više informacija o pripremi zemljišta za sadnju, načinima sadnje, kao i kasnijem održavanju zasada možete pročitati na stranici SADNICE ŠLJIVE.