Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Pitomi Kesten

(6 recenzije korisnika)

Cena: 800 din.

  • Sadnice pitomog kestena u kontejnerima, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

Slika proizvoda uživo:

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Vreme zrenjakraj septembra
Klasa sadniceprva
Starost sadnice1 godina
Visina sadniceoko 50cm
Vreme sadnjeod novembra do marta

Sadnice Pitomog Kestena

Jedan je od pripadnika porodice bukovki, osim bukve i hrasta, je i kesten. Kesten se dijeli na jestivi kesten i divlji kesten.  Jestivi kesten ili lat. Castanea sativa poznat je i pod nazivom pitomi ili šumski kesten. S obzirom na pripadnost toj porodici, često se naziva i "žir bogova". Pitomi kesten je drvo koje se uzgaja zbog jestivih plodova, al zbog pravilnog rasta i velikih ukrasnih listova, često se uzgaja i za ukras.

S obzirom na to da je u porodici s hrastom, drvo kestena je dugovečno. Može narasti do 25 metara u vis s promerom debla do 2 metra i gustom i razgranatom krošnjom. Kora je glatka i kod mlađih jedinki crvenkastosmeđa, dok kasnije postaje tamnija i mestimično ispucala. Korienski sistem je dubok i razgranat s izraženom glavnom žilom. Listovi su naizmenično raspoređeni, ušiljeni su na vrhu i dlakavog naličja dok je kožasta tekstura na gornjem dielu. Muški cvjetovi su zvonasti i grupirani, dok su ženski smješteni ispod muških i manji. Cveće razvija listić sa zametkom, no samo jedan razvija semenku. Plod je okruglasti oraščić crvenkastosmeđe ljuske omotam bodljikavim omotačem. Bodlje su tanje, ali gušće i sakrivaju više plodova odjednom.