Korpa za kupovinu

Vaša korpa je trenutno prazna. Poručite željene proizvode tako što ćete ih dodati u korpu. Lako je, nema registracije!

Orah Lara

Cena: 1.200 din.

  • Sadnice oraha Lara, maloprodajna cena.
  • Isporuka sadnica na teritoriji cele Srbije.
  • Za veće količine dogovor oko cene i transporta.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 9814721 Kategorije: , ,

Sve poručene sadnice adekvatno pripremamo za transport i šaljemo BEX kurirskom službom dva puta nedeljno. Više informacija o uslovima i troškovima dostave, molimo vas da pročitate na stranici INFORMACIJE O DOSTAVI.

U koliko želite da nas posetite lično i sami izaberete željene sadnice posetite stranicu KAKO DO NAS. Vidimo se!

Specifikacija proizvoda

U zavisnosti od godišnjeg doba prikazana slika može se blago razlikovati od izgleda proizvoda prilikom isporuke.

Vreme zrenjakraj septembra
Klasa sadniceprva
Starost sadnice2 godine
Visina sadniceod 1.5m do 2m
Vreme sadnjeod novembra do marta

Orah Pieral Lara

Sorta pieral lara je lateralna sorta oraha koja je selekcionisana osamdesetih godina i francuskog je porekla koja je nastala kao spontani sejanac američke sorte pajne.

"Ova sorta je visokorodna i pored plodova na krajnjim pupoljcima donosi rod i na bočnim pupoljcima. Lara je sorta koja ima sporiji prirast u odnosu na druge sorte", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Kruševac Milan Petrović i dodaje da je prosečna visina četiri do pet metara.

Kada cveta?

Morfološki gledano, listovi ove sorte su tamnozeleni, perasti i naizmenični, a dimenzije su oko 20 do 30 cm. Vreme razvića ove sorte je relativno kasno kao i cvetanje što omogucava izbegavanje oštećenja od kasnog prolećnog mraza. Cveta jednu do dve nedelje posle sorti čendler i šampion a dve do tri nedelje posle sorte šejnovo.

"Period cvetanja je oko sredine maja meseca, a plodovi se razvijaju sve do sredine septembra. Boja cveta varira od zelene do žute. Sorta lara je samooplodna", kaže savetodavac i dodaje da su muški i ženski cvetovi spremni za oplodnju u periodu od devet do 11 dana.

Na kom razmaku se sadi?

U cilju povecanja prinosa, Petrovićeva preporuka je da se kao oprašivači u zasadu nađu i sorte čendler, franket, fenor. Razmak sadnje može da varira od 4 x 5 do 7 x 8 metara u intenzivnim zasadima, dok u ekstenzivnim može da bude od 10 x 14 m. Podsetimo, rodne grančice lateralnih sorti pojavljuju se duž čitave grane pa čak i u unutrašnjosti krošnje. To je razlog što se one mogu saditi u gustom sklopu.

"Neophodna je intenzivna rezidba da bih se povecao i prinos. Rezidbom pošpešujemo insolaciju, oprašivanje, kao i formiranje novih rodnih grančica."

Plod je krupan, dimenzija oko 32-38 mm i mase oko 12-14 grama. Sfernog je oblika, ljuspa se lako otvara i jezgro lako izlazi iz nje. Jezgro je svetle boje, randman je oko 44-50 odsto.

"Prinios po hektaru se kreće od četiri do šest tona. Jezgro ne sadrži gorke materije dok je sadržaj ulja oko 62 odsto. Berba plodova je u drugoj polovini septembra do polovine okrobra. Zreli plodovi lako otpadaju sa drveta", kaže Petrović i dodaje da je sorta lara veoma otporna na glivične bolesti i da dobro podnosi sušni period.